Nak resepi Ikan Bakar Portugis ni?
Source : Chef Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan pari tuka (bersaiz 7 inci setiap seekor)
3 helai daun limau purut
4 camca besar cili kisar
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
Sedikit minyak bawang putih (5 ulas bawang putih, cincang halus, goreng dalam 1/2 cawan minyak, tapis dan boleh gunakan)
Garam dan gula secukup rasa
2 camca besar jus asam jawa
Daun pisang secukupnya, layur atas api supaya lembut
BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai, hiris halus
1 kuntum bunga kantan, hiris
3 biji buah keras
1/2 cm hirisan lengkuas
CARA MEMBUATNYA :-)
1) Ikan dikerat dua setiap seekor, cuci bersih, buang insangnya dan
perap dengan limau kasturi dan sedikit garam. Ketepikan dan sementara
itu kita buat sambal.
2) Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan
kisar halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan daun limau purut.
Tumis hingga garing dan terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, perasakan
dengan garam dan gula secukupnya. Masak hingga pekat. Angkat dan
sejukkan.
3) Ikan pari dicuci kembali hingga bersih. Kemudian
toskan. Ambil 2 helai daun pisang. Sapu sedikit sambal atasnya, letak
sekeping ikan pari, sapu sambal atas ikan pari tadi dan tabur sedikit
hirisan bung kantan. Letak lagi sekeping, sapu sambal dan tabur lagi
hirisan bunga kantan. Bungkus ikan tadi dan kemaskan. Buat kaedah sama
dengan baki ikan, sambal dan bahan2 lain.
4) Kemudian bakar dalam
oven hingga masak, atau atas api bara. Mat guna pemanggang ajaib dan
setiap bahagian dimasak selama 10 minit. Hidangkan dengan perahan jus
limau kasturi
Kutu tabungan rm50 sebulan.cash 32cm rm140(n/p rm149.90) free buku resepi...
BERMINAT NAK JOIN??? whatsapp n sms saya : 0126304654 /email ke marshaena@yahoo.com ♥
Thursday, 21 February 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment