EJEN DAN STOKIS DIPERLUKAN

STOKIS DAN EJEN DIPERLUKAN

WELCOME

Selamat Datang!! sembur sembur sembuh..Inshaa Allah..

Celebrity Lass adalah satu produk yang mampu hilangkan bau badan sepantas 3 saat dan kekal tidak berbau selama 24 jam. marshafarina2@gmail.com

Happy Shoppin.

~(^_^)~

Wednesday, 7 March 2012

tips membasuh comforter anda

Ada orang bertanya, betul ke nak basuh comforter kena ‘dry clean’ aje, dan tak boleh guna mesin basuh?

Jawabnya, tak betul of cuz xsemestinya. Memanglah bagus kalau ‘dry clean’. Tapi fikirlah pula berbaloi ke tidak. Kalau comforter dari sutera, satin, bulu angsa dan lain-lain seumpamanya tu,harus basuh ‘dry clean’ . Jika disumbat juga masuk mesin basuh, cepat rosaknya.

Bagi cadar kain kapas atau polyester atau polycotton atau apa juga yang sekelas dengannya, guna mesin basuh pun tak apa. Yang perlu ditekankan ialah soal bagaimana mesin itu dikendalikan. Dah tu kena ambil kira juga macam mana serbuk pencuci digunakan. Kalau main curah serbuk pencuci, kena pula yang brand entah apa-apa, lepas tu, balun auto speed mesin ganas-ganas macam orang basuh guni beras, dah tentulah lingkup comforter tu. Jangan kata berbintil, silap-silap berbulu macam selimut gebar zaman dulu-dulu.

Dinasihatkan juga, kalau boleh gunakanlah mesin basuh yang sesuai saiznya dengan comforter anda.At least mesin 8Kg dan ke atas utk mencuci comforter....ia juga bergantung pada saiz comforter anda.. Jangan main sumbat je kalo rasa x muat sila2lah hantar ke kedai dobi berdekatan....kalo di kawasan ijok  anto kt KEDAI DOBI DAN BUTIK MAR amat dialu-alukan ^_^(sempat lg promote kedai). Ada dua sebab, pertama, kesendatan mesin akan merosakkan comforter semasa mesin tersebut berpusing, dan kedua, apabila dalam keadaan basah, comforter akan menjadi sangat berat dan kalau tak kena gaya boleh melingkupkan mesin...sekian utk malam ini....

No comments: