Bahan-bahan (untuk 3 apam balik size sederhana tebal)
- 2 cawan tepung gandum
- ½ cawan gula
- 1 sudu teh soda bicarbonate
- 1 sudu teh baking powder
- 2 biji telur
- 1½ cawan air
- 2 sudu minyak masak
- Secubit garam
- Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar, gula, jagung ala krim dlm tin, mentega @ apa2 saja mengikut selera anda
Cara-cara
- Mesin/pukul gula bersama telur hingga kembang,(guna mesin mixer, adunan lbh halus)
- Masukkan soda bicarbonate, baking powder, garam, air dan 2 sudu myk masak. Mesin lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
- Tuangkan 2.5 senduk adunan tadi (utk sederhana tebal) ke dlm PEMANGGANG. Jika nak yg lebih nipis, kurangkan adunan 1.5 senduk dan nipiskan/ratakan dlm pemanggang. (tak perlu sapu myk di permukaan PEMANGGANG – x melekat.)
- Buka api dapur gas slow/sederhana
- Tabur gula, kacang, jagung, mentega dan lain2 yg diinginkan selera anda. (gula , jagung tabur lebih ikut selera anda jika mahu)
- Tutup PEMANGGANG , dlm 5 minit blh buka jenguk tgk adunan dah naik sedikit, tgk bahagian bwh adunan jika dah garing @ kekuningan dan bahagian atas dah masak, blh lipat dua .
Boleh diangkat, di potong dan sedia dihidang.
NYAM2..:)
No comments:
Post a Comment