BAHAN-BAHAN:DAGING KAMBING TANDOORI
600gm daging kambing
200gm bawang merah - dikisar
50gm bawang putih - dikisar
1 ½ gm halia - dikisar
1 ½ sudu makan serbuk jintan putih
½ sudu makan serbuk jintan manis
½ sudu makan ketumbar
1 ½ sudu makan rempah kari daging
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh pewarna kuning
2 sudu teh pewarna merah
250ml yogurt
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN SOS RAITA:
500ml yogurt
½ batang timun | disagat
1 biji bawang besar | dicincang
Daun pudina secukupnya | dicincang halus
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dan perap daging kambing semalaman.
2. Kemudian bakar di dalam PEMANGGANG AJAIB sehingga masak.
4. Akhir sekali, hidangkan bersama tandoori kambing. Sedia untuk dimakan.
600gm daging kambing
200gm bawang merah - dikisar
50gm bawang putih - dikisar
1 ½ gm halia - dikisar
1 ½ sudu makan serbuk jintan putih
½ sudu makan serbuk jintan manis
½ sudu makan ketumbar
1 ½ sudu makan rempah kari daging
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh pewarna kuning
2 sudu teh pewarna merah
250ml yogurt
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN SOS RAITA:
500ml yogurt
½ batang timun | disagat
1 biji bawang besar | dicincang
Daun pudina secukupnya | dicincang halus
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dan perap daging kambing semalaman.
2. Kemudian bakar di dalam PEMANGGANG AJAIB sehingga masak.
4. Akhir sekali, hidangkan bersama tandoori kambing. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment