EJEN DAN STOKIS DIPERLUKAN

STOKIS DAN EJEN DIPERLUKAN

WELCOME

Selamat Datang!! sembur sembur sembuh..Inshaa Allah..

Celebrity Lass adalah satu produk yang mampu hilangkan bau badan sepantas 3 saat dan kekal tidak berbau selama 24 jam. marshafarina2@gmail.com

Happy Shoppin.

~(^_^)~

Saturday, 16 March 2013

UDANG GORENG MENTEGA!!

UDANG GORENG MENTEGA!!
Jom cuba resepi dan teknik dari Majalah Rasa ni..mana tahu jadi :P
Selamat Mencuba!!


BAHAN-BAHAN:
1kg udang kertas besar
500ml minyak jagung
300gm mentega
5 biji cili kering | digunting halus
1 tangkai daun kari
10 biji kuning telur
50ml susu cair
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukupnya
350ml santan
100gm kacang dal | direbus
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Gaul udang dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng udang dengan minyak yang betul panas selama seminit. Angkat dan sapu udang dengan mentega. Ketepikan.
3. Pecahkan kuning telur dan masukkan garam, serbuk perasa secukupnya, ,susu dan sedikit mentega.Puku hingga rata.
4. Panaskan minyak dengan mentega , tuangkan telur tadi dan kacau mengikut arah jam dengan api yang perlahan.
5. Selepas itu masukkan udang tadi bersama daun kari dan cili kering.Kacau sehigga bersarang dan garing.
6. Angkat dan sedia dihidangkan.
Photo: UDANG GORENG MENTEGA!! 
:) Wah!! terliur kan...:P tapi saya selalu fail buat.hehehe. 
Jom cuba resepi dan teknik dari Majalah Rasa ni..mana tahu jadi :P
Selamat Mencuba!! 


BAHAN-BAHAN:
1kg udang kertas besar
500ml minyak jagung
300gm mentega
5 biji cili kering | digunting halus
1 tangkai daun kari
10 biji kuning telur
50ml susu cair
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukupnya
350ml santan
100gm kacang dal | direbus
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis secukupnya
 
CARA MEMASAK:
 
1.  Gaul udang dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.
2.  Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng udang dengan minyak yang betul panas selama seminit. Angkat dan sapu udang dengan mentega. Ketepikan.
3.  Pecahkan kuning telur dan masukkan garam, serbuk perasa secukupnya, ,susu dan sedikit mentega.Puku hingga rata.
4.  Panaskan minyak dengan mentega , tuangkan telur tadi dan kacau mengikut arah jam dengan api yang perlahan.
5.  Selepas itu masukkan udang tadi bersama daun kari dan cili kering.Kacau sehigga bersarang dan garing.
6.  Angkat dan sedia dihidangkan.

No comments: