Lamb Chop Lazat!
1 keping daging dibersihkan dan ditoskan
Bahan-bahan perapan
6 ulas bawang putih ditumbuk lumat
1 inci halia ditumbuk lumat
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap
Bahan-bahan sos
1 sudu mentega
1 kuib ayam
sebatang saderi-dicincang
sebiji bawang besar- dicincang
sedikit air
1 sudu tepung jagung untuk memekat
2 sudu black pepper
2 sudu kicap
2 sudu sos tiram
secubit garam
Cara-caranya:
1. Gaulkan bahan perapan tadi bersama lamb chop. Masa digaul tu, tekan2 n picit2 sket daging supaya perapan masuk rata. Perapkan lamb sekurang-kurangnya 2 jam, lagi lama lagi baik serap rempahnya.
2. Bila lamb telah cukup masa diperap. Panaskan PEMANGGANG AJAIB, panggang lamb yang telah disediakan sehingga masak selama dalam 12 – 15 minit gitu. Angkat dan ketepikan.
nota : Kalau ada air yg keluar masa proses memanggang tu, boleh tadah dalam bekas lain dan simpan air tu untuk digunakan masa buat sos.
1. Untuk buat sos black pepper/gravy - masukkan air daging tadi, bawang,batang saderi, rebus hingga mendidih.
2. Masukkan pula mentega, kiub ayam, kicap, sos tiram, black pepper, garam dan tepung yg dicampur dgn sedikit air utk memekatkan sos. Masak hingga didih dan pekat.
No comments:
Post a Comment