Pancake Nangka VERSI Pemanggang Ajaib
Resepi yang diubahsuai dari masakan Chef Ezani Masterchef Malaysia, sesuai sebagai hidangan sarapan pagi. Untuk menyedapkan dan mengubah rasa biasa pancake yang dimakan dengan syrup atau madu, element buah2an tempatan dimasukkan dalam penghasilan pancake ini. Sekaligus menambahkan khasiat dalam sarapan pagi ini.
Bahan-bahannya
Ayak bersama bahan kering:
- 1 cawan tepung gandum- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil baking soda/soda bikarbonat
- secubit garam
- 2 sudu besar gula castor
Bahan basah:
- 1 biji telur- 1 cawan susu dicampur dengan 1 sudu besar cuka atau jus lemon, biarkan selama 10 minit (untuk buat buttermilk)/ atau jika mahu boleh beli buttermilk, mahal sikit la ;p
- 1 sudu kecil vanilla
3 sudu besar mentega dicairkan
mentega untuk melengser kuali
nangka dipotong kiub
Cara-caranya:
1) Gaul bersama telur, susu masam/buttermilk, vanilla. Campurkan kepada
bahan kering dan kacau dengan handwhisk sehingga sebati (jangan terlebih
pukul. kalau ada lump sikit2 tak apa).
2) Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan kacau. Biar adunan seketika untuk rest 15minit
3) Gunakan pemanggang ajaib bahagian yang lebih nipis, panaskan ke
suhu sederhana. Cairkan sedikit mentega. Dengan menggunakan
senduk/ladle, tuangkan adunan ke dalam pan (bergantung kepada saiz
pancake anda, boleh buat satu-satu atau 2,3 sekali)
4) Bila pancake mula untuk nampak rongga udara, taburkan/susun kiub
nangka di atas pancake dan tekankan sedikit kedalam pancake. biarkan
masak beberapa saat sebelum menterbalikkan pancake.
5) Ulang sehingga habis pancake batter.
Selain nangka, buah-buahan lain yang bersesuaian boleh digunakan
seperti pisang, mangga dan juga isi durian. Cubalah bereksperiment ya
No comments:
Post a Comment